Til eksamen

Hvis du trækker sagprosa og den  journalistiske genre til eksamen, får du her en lille huskeliste over, hvad du skal forsøge at komme omkring i din synopsis og den efterfølgende mundtlige prøve.

  1. Hvilken genre? (nyhedsartikel, læserbrev, kronik…) Beskriv hvordan du kan se det!
  2. Er der tale om nyheds- eller opinionsjournalistik? Forklar hvorfor!
  3. Hvem er modtager og afsender?
  4. Hvordan er den layoutet og er den skrevet ud fra en bestemt skrivemodel? Overvej om rubrikken virker spændende og fængende? Er manchetten/underrubrikken en konklusion af indholdet, en smagsprøve eller et kort resume? Er der en billedtekst og fordrejer den tekstens indhold eller hjælper den med læsningen? Passer mellemrubrikkerne til indholdet? Hvor fylder brødteksten?
  5. Giv et kort referat af det emne, teksten behandler – del teksten ind i hovedafsnit
  6. Hvad er teksten hensigt? Oplyse, informere (nyhedsjournalistik), påvirke, underholde, provokere (opinionsjournalistik)?
  7. Hvordan er sproget? (hverdagssprog, subjektivt, objektivt, billedsprog, fremmedord, lange eller korte sætninger?) Er det subjektive eller objektive udsagn?
  8. Hvordan er historien vinklet?  Hvilken synsvinkel anlægges der? Udtrykkes der igennem vinklingen, udvælgelsen af kilder og ordvalg en subjektiv holdning?
  9. Hvilke nyhedskriterier dækker artiklen?
  10. Hvilke hovedsynspunkter fremsættes om emnet? Hvilken argumentation benyttes der? (lav en argumentationsanalyse)
  11. Hvordan vil du vurdere artiklens dækning af nyheden? Vil tekstens budskab nå sine læsere? BEGRUND! Hvilken holdning kommer indirekte/direkte til udtryk?
  12. Kan du sammenligne med andet du har hørt, set eller læst?