Reportage

At reportere betyder “at bringe tilbage” Det vil sige, at journalisten “bringer noget tilbage”, som han har været ude at opleve. I reportagen bliver man som læser en flue på væggen, som igennem journalistens beskrivelser oplever og sanser, hvad der er sket. Reportagen tager altså læseren med ud i virkeligheden, og den gode reportage giver læseren en følelse af selv at være tilstede. En reportage vil ofte indeholde dele af interviews med de implicerede.

Der indgår ofte miljøbeskrivelser. Observation og interview er de bærende elementer i reportagen. Der bliver ofte brugt øjenvidneskildringer eller kommentarer fra involverede eller vurderinger fra eksperter.

Se eksempler på reportager her og her.

image_previewHUSK! Det er vigtigt, at du vinkler din reportage – altså udvælge, hvad du vil fokusere på i din reportage (eks. de overlevendes traumer, tiden efter ulykken, konfliktens parter, konsekvenserne af ulykken osv.)

image_previewHUSK! Til den skriftlige eksamen må du selv opdigte nogle personer og øjenvidner til den episode, du beskriver. Du skal altså bruge din fantasi for at skrive reportagen.

Huskregler for reportagen

  • Du skal gøre begivenhederne levende, så læseren får en oplevelse af, hvordan det var. Derfor brug dine sanser!
  • Opsøgende tekst, hvor journalisten formidler sine oplevelser og indtryk fra et sted eller en begivenhed.
  • Anvender mange litterære virkemidler
  • Du skal interviewe forskellige kilder og flette enkelte af deres beretninger ind i reportagen.
  • Du skal forholde dig objektivt. Du må ikke komme med din egen mening!
  • Du skal vinkle reportagen.

whitePenIconOpgave – Nyhedstelegram

Vælg en af nedenstående nyhedstelegrammer fra Ritzau og omskriv denne til en reportage! Husk at inddrage interviews med de implicerede.

  1. Brand: Fly med 80 passager nødlaner i Stockholm. Et fly med cirka 80 personer er nødlandet i Arlanda Lufthavn i Stockholm efter røgudvikling i kabinen.
  2. Soldat kvæstet af kanon på Kronborg: En soldat er blevet kvæstet under affyring af en salut for Prins Henriks fødselsdag på Kronborg, oplyser politiet.
  3. Kineserne indleder landets længste rumrejse: Tirsdag sender Kina astronatuer på en 15 dages rumrejse, og inden for syv år skal kineserne lande på månen.